tiistai 2. lokakuuta 2018

Disneyland Pariisi, maaliskuu 2017, Eiffel-torni, Versailles ja Au Trianon palace

Matkamme jatkui lauantaina hahmoaamupalan jälkeen Pariisin keskustaan. Tarkoituksenamme oli vierailla päivän aikana Eiffel-tornissa ja käydä sen jälkeen Versaillesin linnassa sekä ravintolassa joka sijaitsee linnan lähellä. Olimme etukäteen päättäneet että vieraillemme juuri näissä kahdessa paikassa. Versaillesin linnan olisimme varmaan muuten jättäneet välistä koska matkaa keskustasta on sinne jonkin verran mutta päätimme käydä katsomassa paikan koska olimme tehneet pöytävarauksen lähellä sijaitsevaan ravintolaan.

Käväisimme ensin Disney Villagen vieressä sijaitsevassa vihreässä turistineuvonnassa kysymässä että miten meidän kannattaa matkustaa keskustaan, missä jäädä pois ja mistä lähteä Versaillesia kohti. Olin katsonut netistä etukäteen hieman ohjeita ja vinkkejä miten päästä Eiffel-tornille mutta Versaillesiin meno oli hieman kysymysmerkki. Saimme turisti-infolta mielestäni paremmat vinkit tornille matkustamiseen kuin mitä olin alun perin kartasta katsonut ja netistä löytänyt. Mukaamme saimme vielä karttaan piirretyt ohjeet infon asiakaspalvelijalta. Turisti-infolta olisi saanut ostaa myös lippuja molempiin kohteisiin mutta olimme varanneet liput Eiffel-torniin jo valmiiksi netistä neljä viikkoa ennen reissua ja Versaillesin liput päätimme ostaa vasta paikan päällä kun tiedämme miten paljon meille jää aikaa kiertää linnassa.

Ostimme Marne-la -Valleen juna-asemalta meille turistit-liput jotka kattoivat matkat koko Pariisin alueella. Pariisin julkinen liikenne on jaettu alueisiin 1-5 (zone), ja turistilippumme oikeuttivat ajelemaan RER-junalla, metrolla ja bussilla kyseisillä alueilla. Ostimme lipun tiskin takaa asiakaspalvelijalta koska emme olleet ihan varmoja myydäänkö näitä turistilippuja aseman automaatista. Saimme palvelua englanniksi ja liput maksoivat 8,70€/hlö. Joten ei muuta kuin porteista läpi kohti asemalaituria ja matkaan. Matkustimme junalla Charles de Gaulle - Etoile -pysäkille josta vaihdoimme metroon ja jatkoimme matkaa metrolinjalla nro 6 Trocaderon pysäkille. Tuolta vaihtopysäkiltä olisi päässyt katsomaan Riemukaarta jonka olimme päättäneet tällä kertaa jättää välistä. Päätös jäi jälkeenpäin harmittamaan ja ensi kerralla sitten vieraillemme Riemukaarella.

Eiffel-torni

Olin aikaisemmin katsonut netistä että lähin pysäkki, Bir-Hakeim, olisi vasta muutaman pysäkin päästä tästä mutta kannatti uskoa turisti-infon työntekijää ja jäädä kyydistä hieman aikaisemmin sillä näky Trocaderolta Eiffel-tornille on kyllä kaikkien kehujen arvoinen. Siinä se torni seisoi Seine-joen toisella puolella koko komeudessaan. Kävelimme tornille aika ripeää tahtia, kadun varsilla oli paljon kaupustelijoita ja armeijan miehiä pyssyineen joten emme hirveästi pysähdelleet ja ympärillemme katsoneet ennen kuin pääsimme Eiffel-tornin juurelle sisäänpääsyä jonottamaan. Koin tämän itse ainakin aika ahdistavaksi ja pelottavaksi ja osasin rauhoittua vasta kun päästiin jonoon. Ensimmäisenä turvatarkistuksen läpi, repun sisältöä tarkasteltiin ja vasta sen jälkeen pääsit tornin alla olevalle alueelle. Olimme ostaneet lippumme etukäteen joten ei tarvinnut enää jonottaa lippujonossa vaan saimme suoraan siirtyä vihreällä merkittyyn ennakkolippujen hissijonoon. Lippuumme oli merkitty kellon aika jolloin lippumme olisi voimassa.

Taustalta Eiffel-torni joen toiselta puolelta 

Olimme ostaneet liput netistä toiselle tasolle. Valittavana oli liput ensimmäiselle ja toiselle kerrokselle sekä hissillä ja kävellen sekä kolmannelle kerrokselle hissillä. Olisimme ostaneet liput suoraan kolmannelle tasolle, mutta ne oli netin kautta myyty loppuun kun lippuja hankimme. Onneksi toiselta tasolta myytiin erikseen vielä lippuja kolmannelle tasolle joten ostimme sieltä lisäliput ja matkustimme ylimmälle tasolle. Vierailumme aikana sää oli aika sumuinen ja pientä tihkua satoi joten emme nähneet tornista niin pitkälle kuin kirkkaalla säällä olisi mahdollista nähdä. Näky oli siitäkin huolimatta todella vaikuttava. Alaspäin tullessa vierailimme uudelleen toisessa kerroksessa ja sen myymälässä sekä ensimmäisessä kerroksessa.

Näkymä Eiffel-tornista. Harmillisesti sää oli pilvinen. 

Verssaillesin linna

Eiffel-tornilta jatkoimme matkaa RER C-junalla kohti Versaillesia päämääränä Versailles-Chateau, joka oli linjan pääteasema. Asemalta oli lyhyt kävelymatka Versaillesin linnalle. Kävelymatka oli aivan erilainen kokemus kuin matka Eiffel-tornille. Matkan varrella ei näkynyt kaupuskelijoita kuin muutama vasta aivan linnan porttien ulkopuolella. Linnaan pääsee alle 26-vuotiaat eu-kansalaiset ilmaiseksi. Linnan puutarhaan pääsee jalankulkijat tutustumaan ilmaiseksi. Valittavana olisi ollut myös lippu jolla olisi päässyt tutustumaan linnan lisäksi lähellä sijaitseviin muihin rakennuksiin. Olimme paikalla vasta iltapäivällä joten emme ostaneet kuin minulle lipun linnaan, mies pääsi vielä ikänsä puolesta linnaan ilmaiseksi. Linna on todella vaikuttavan näköinen ja valtavan kokoinen. Linnan puutarhaan päästiin tutustumaan linnakierroksen jälkeen. Ja voi pojat miten valtavan kokoinen puutarha! Vierailumme aikana linnan puutarhassa olevat patsaat oli huputettu ja kukat eivät vielä kukkineet mutta näky oli silti todella vaikuttava katsoi mihin suuntaan tahansa. Paikka on varmasti kesällä vielä monin verroin mahtavampi, ainakin mitä jälkikäteen olen instragramista kuvista katsonut. Paikka on ehdottomasti päässyt uudelleen vierailtavien kohteiden listalleni ja nimen omaan kesällä. Seuraavalle kerralle täytyy vaan varata enemmän aikaa vierailulle että ehtii käydä ihmettelemässä jokaisen nurkan puutarhasta. Suosittelen siis varaamaan linnan ja sen puutarhan tutkimseen aikaa enemmän kuin puoli päivää.

Versaillesin linna ja linnan puutarhaa

Olimme ennen sisäänpääsylipun ostamista kyselleet linnan turisti-infosta missä illan ravintolamme sijaitsi ja mitä kautta pääsisimme sinne helpoiten. Linnan puutarha sulkeutui klo 18 ja meidän ravintolan pöytävaraus oli vasta klo 20, joten meille jäi aikaa selvittää missä ravintola oli ja kuljeskella Versaillesin ympäristössä. Vaikka jalat olivat jo aivan poikki päivän kävelystä, oli kiva kierrellä kujia odotellessa ravintolaan pääsyä. Hotelli jossa ravintolamme sijaitsi oli lopulta ihan Kuninkaan portin lähellä ja osuimme oikeastaan kuin aivan vahingossa ja yllättäen hotellin portille.


Au Trianon palace

Kun sain tiedon palkintomatkasta ja kerroin siitä kotona, alkoi mies miettiä heti onkohan Pariisissa Gordon Ramsayn ravintolaa ja googlettelun jälkeen sellainen löytyikin Versaillesin linnan lähellä. Olemme katsoneet yhdessä Hell's Kitcheniä ja miettineet että olisi joskus hienoa käydä joko juuri kyseisessä ravintolassa tai jossain muussa Ramsayn ravintolassa. Tutkimme yhdessä ravintolan ruokalistaa, hintatasoa sekä sijaintia ja olimme jo hylänneet ajatuksen vierailla sielä koska a) ajatus sukkuloida ihan toiselle puolelle Pariisia illalla jänniti, b) ravintola ei ole halpa . Puhuimme tästä ravintolasta miehen kotona ja kauhistelimme jo pelkkää kahvin hintaa 10€! Saimme kuitenkin ennen reissua synttärilahjaksemme rahaa ja kehoituksen käydä reissulla juuri sielä Gordonin ravintolassa. Ei muuta kuin pöytävarausta tekemään!

Pöytävaraus tehtiin netin kautta hyvissä ajoin. Niin ajoissa että ehdimme jo epäillä menikö koko varaus edes perille. Edeltävällä viikolla taisimme saada ravintolasta sähköpostia jossa vielä pyydettiin vahvistamaan tulomme. Nyt viimeistään alkoi jännittää mihin olimme itsemme buukanneet ja osaisimmeko käyttäytyä niin hienon ravintolan vaatimalla tavalla. Ravintolaan oli pukukoodi jonka vuoksi mies halusi hankkia itselleen uuden rennomman puvun, joten pakkasimme siis ykköset mukaan reissuun juuri tätä ravintolavierailua varten.

Gordon Ramsay ja minä

Saavuttuamme hotelliin jossa ravintola sijaitsi, kävimme ensin hieman siistiytymässä. Olimmehan lähteneet aamulla matkaan ja kiertäneet pitkän päivän ulkona tuulessa, vesitihkussa ja auringossa. Siistiytymisen jälkeen kävimme ravintolan baarissa koska pöytävaraukseemme ja ravintolan aukeamiseen oli vielä vajaan tunti. Joimme ravintolan baarissa kahvin ja kaakaon, jonka kylkeen saimme muutaman macaronsin molemmille. Kahvi ja kuuma kaakao maksoi molemmet 10€/kpl. Kaakao valmistettiin tilauksesta söpöön pieneen kannuun ihan vain minua varten. Baarissa istuessamme muutama hotellin asiakas kävi tekemässä vielä samalle illalle pöytävarauksen kyseiseen ravintolaan. Ajattelimme ravintolan olevan niin suosittu ettei paikalle pääsisi vain kävelemään sisään mutta taisimme olla väärässä.

Juomat juotuamme jännitimme miten selviämme pöytään ohjeuksesta. Onneksi miehen sukunimi oli sen verran erikoinen muihin pöytävarauksen tehneisiin että jännitimme turhaan. Pelkäsimme että joudumme tavaamaan sukunimen moneen kertaan. Tiskillä ollut nainen kyseli mistä päin olimme saapuneet ja jutteli muutenkin mukavia. Meidät ohjattiin ruokasaliin mukavaan pyöreään pöytään ja eteen tuotiin ruokalistat. Olimme tutkineet ruokalistaa jo etukäteen, joten meillä oli jo aika selvä kuva siitä mitä haluaisimme syödä illalla. Minä valitsin kanaa ja mies peuraa.

Ravintolan ruokalista ja astetta komeemmat lautaset ku kotona.

Tilauksen tehtyämme pöytämme luo tuotiin leipäkärry jonka valikoimasta saimme valita leipää itsellemme. Meille tuotiin myös alkukeitto joka sisälsi mm. perunaa, kananmunaa, kaviaaria. Olimme hämmentyneitä tästä koska luulimme tilanneemme vain pelkät pääruuat. Yritimme selvittää tätä tarjoilijan kanssa, joka joutui pyytää paikalle toisen tarjoilijan koska ilmeisesti hän ei ymmärtänyt riittävästi englantia tai hänellä ei ollut lupaa vastata kysymykseen kun tiedustelimme maksaako tämä, tarkoitus oli tietenkin kysyä että sisältyykö tämä tilaamaamme pääruokiin. Lopulta meille näytettiin ruokalistaa uudelleen ja sielä pääruokien sivun yläreunassahan tuo litania mitä muita annokseen sisältyy luki. Hups! Saatoimme vähän nolostua ja mietimmekin oliko tämä sittenkin ihan liian hieno paikka meille. Meillä taisi olla niin nälkä ja kiire tilata ruokaa ettemme olleet huomanneet lukea koko listaa läpi. Alkukeitto oli muuten hyvää mutta en pidä kaviaarista ajatuksenkaan tasolla ja yritin vältellä sitä mutta lusikan pohjaan oli tarttunut muutama kaviaarin hippunen. Kaviaari maistui aivan siltä miltä kala haisee. Jatkamme edelleenkin eloamme erikseen kaviaarin kanssa.

Tarjoilijat oli jaettu ns. kahteen kategoriaan, toiset kantoivat ruuat pöydän luo asiakkaiden taakse ja heidän käsistään yksi tarjoilija sitten laski ruuat asiakkaan eteen. Ilmeisesti tämä tarjoilija joka ruuan laski pöydälle oli ns. vähän parempi tarjoilija koska hänet kutsuttiin paikalle aikaisemmin selvittämään keittoepisodia. Keiton jälkeen pöytään tuotiin pääruoka. Kana-annoksessani oli kanan lisäksi selleriä ja omenaa ainakin. Paras ja hienoin kana-annos minkä olen ikinä syönyt, johtuu suurimmaksi osaksi myös siitä että en yleensä tilaa kanaa ravintolassa. Mies otti peuraa mutta ei pitänyt ruuan riistan mausta. Ruoka oli varmasti hyvin valmistettu ja annos oli hieno, mutta maku ei vain kohdannut mieheni kanssa. Ruokajuomana meillä oli kuplavettä jota tultiin kaatamaan lasiin lisää heti kun lasi oli vähänkin sen näköinen että ruoka olisi loppumassa. Jälkiruuaksi saimme vielä basilikasorbettia pieneltä kiveltä tarjoiltuna. Tämä sisältyi pääruuan hintaan. Emme ottaneet erikseen jälkiruokia koska meillä ei ollut tietoa milloin viimeinen juna takaisin keskustaan lähtee ja kello alkoi olla jo paljon. Maksoimme laskumme, kiitimme ruuasta ja lähdimme kävelemään juna-asemaa kohti.

Miehen peura-annos

Kana-annokseni.

Päivä oli kääntynyt ruokailumme aikana illaksi ja ilta oli todella pimeä. Versaillesin kaupunginosa tuntui jo päivällä turvalliselta alueelta, joten pimeässä illassa ei tuntunut pelottavalta käveltä tuota noin puolentoista kilometrin matkaa hotellilta asemalle. Kadut olivat kuitenkin valaistuja, mutta matkamme kulki hieman Versaillesin linnan edustalla olevan ison aukion läpi joka oli valoista huolimatta hieman hämärä. Löysimme helposti junamme ja tiedon siitä koska juna lähtee liikkeelle. Ei muuta kuin junaan istumaan ja odottamaan junan lähtöä. Taas vaihto välillä metroon ja takaisin junaan joka kuljetti meidät takaisin Disneylandiin. Keskustan metro ja juna-asemilla meinasi vähän jännittää, olimme niistä lukeneet että eivät välttämättä ole turvallisimpia paikkoja iltaisin pimeällä mutta selvisimme. Marne-la Valleen saavuttuamme kuljimme turvatarkastuksen läpi Disneyn kylään ja kylän läpi hotellille nukkumaan. Uni tuli sinäkin iltana helposti koska koko päivä oltiin taas kävelty ja suurimmaksi osaksi oltu ulkona.


Missä Pariisin nähtävyyksissä olet itse käynyt tai haluaisit käydä? Onko joku paikka sellainen mitä ehdottomasti suosittelet tai kehoitat jättämään välistä jos aikaa on vain vähän?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti